Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - dosya / Hazırlayan: Cansu Reka Akçal

Pastaneler eşsiz menüleri ile Türk kahvaltı kültürünü yaşatıyor!

 


Kahvaltı günün en mutlu öğünü. Farklı yörelerden peynir, zeytin, bal, reçel, tereyağ, domates gibi lezzetlerin yanında yumurtalı lezzetler ve hamur işleri ile de oldukça zengin bir kahvaltı kültürüne sahip olduğumuzu ve "Türk Kahvaltısı"nın dünyaya ün saldığını söylememiz yanlış olmaz. Özellikle yoğun bir haftanın ardından aileyle edilen uzun bir kahvaltı ve sohbetin tadını başka hiçbir şeyde bulamazsınız. Kahvaltının mutlulukla bir ilgisi varsa, pastanelerin de kahvaltıyla bir ilgisi olmalı! Biz de önde gelen pastanelerin açık büfe, serpme ve brunch menülerini inceleyerek Patisserie by FoodinLife okuyucuları ile paylaşıyoruz. 


Kadıköy’den Bebek’e uzanan lezzet geleneği: Baylan
1923 yılından günümüze gelmiş köklü bir pastane olan Baylan, ikonik tatlısı Kup Griye ve özel lezzetleriyle ön plana çıkıyordu. Daha sonra Bebek’te de açılan ve özel bir konsepte sahip Baylan bu süreçte artık brasserie olarak da hizmet vermeye başladı. Baylan kültürüne yakışan şıklık ve kalitede sadece 60 kişi kapasiteli bu sıradışı mekân, özel hazırlanan öğle ve akşam menüsü, hafta sonu açık büfe kahvaltısı, farklı yiyecek sunumları, sofistike detayları ve incelikli servis anlayışıyla özgünlüğünü koruyor. Konsept menüsüyle iştah kabartırken kullanılan gümüş çatal-bıçak setlerinden Limoges porselenlere, masa örtülerinden yiyecek sunumuna kadar her detay ile misafirlerine sonsuz özen gösteriyor. Misafirlerinin kendilerini evlerinde hissetmelerini ve keyif almalarını misyon edinen Baylan ekibi, Bebek’e yolu düşenleri haftasonları kahvaltı keyfine ve ardından nefis tatlıları yemeye davet ediyor.




Zengin kahvaltının adresi Beyaz Fırın

Fırın konseptiyle başlayıp brasserie konseptine kadar önemli yol kat eden Beyaz Fırın, kahvaltı denilince ilk akla gelen yerlerden. Yılda iki kere yenilenen menüsünde ise her damağa hitap eden lezzetler bulmak mümkün. Zahterli cevizli Hatay kırma zeytini (Halhali), elmalı yer fıstığı ezmeli müsli, Beyaz Fırın yapımı muhammara, menemen, omlet çeşitleri, frittata, poşe yumurtalı ürünler, Siyez unlu poğaça, Boşnak mantısı, Beyaz Fırın tost, Croque Madame gibi ürünler aralarından seçim yapabileceğiniz lezzetlerden sadece birkaçı. Ürünlerin hemen hepsi yerel; zeytin Hatay ve çevresinden, çifte kavrulmuş tahin Konya’dan, arı poleni Toroslar’dan, Siyez unu ise Kastamonu’dan geliyor.
Kahvaltı menüsünde yer alan Beyaz Fırın yapımı muhammara, Beyaz Fırın yapımı granola, sporcu omleti, fit tabak, kahvaltı tavası, somon fümeli poşe yumurta, Croque Madame ve Croque Monsieur yalnızca Beyaz Fırın’a özel ve orada tadabileceğiniz lezzetler arasında bulunuyor.




Her şey bir "Dilek"le başlıyor: Dilek Pastanesi

1957 yılında yolculuğuna Fatih’te başlayan, bugün ise İstanbul’un birçok seçkin noktasında ve yurtdışında hizmet vermeye devam eden, pastane - cafe ve restaurant konseptini bir arada uygulayan Dilek, kahvaltı denildiğinde akla gelen ilk yerlerden. İnsanların yiyecek içecek ihtiyaçlarını karşılamak için damak tatlarına hitap edecek dünya mutfaklarından menülerin sunulduğu Dilek, aynı zamanda haftasonları geniş bir yelpazeye sahip tam 120 çeşitten oluşan açık büfe kahvaltısıyla en sevilen adreslerden. Dilek Pastanesi, yöresel peynirler, sucuk çeşitleri, yumurtalar ile birlikte kek, kurabiye gibi tatlı lezzetleri açık büfe olarak misafire sunuluyor. Kahvaltıda çorba içmek isteyen misafirlere hitap eden "Şefin Özel Çorbası" bile kahvaltıda sunulan lezzetlerden. Dilek Pastanesi "Herşey bir Dilek’le, gün ise kahvaltıyla başlar" mottosuyla misafirlerini bekliyor...
 




Kahvaltıya 60 senelik geleneksel yorum: Divan Pastaneleri

Divan Pastaneleri tam 62 senedir Türkiye’nin her yerinde her damak tadına hitap eden lezzetleriyle varlık gösteriyor. Lüks çikolata ve butik pastane konseptinin lider isimlerinden Divan, nesilden nesile aktardığı, ve Türk damak tadıyla harmanladığı tarifleri ile lezzet geleneğimizin önemli temsilcilerinden. Divan sadece el yapımı ürün ve tatlıları ile önemli bir pastane olsa da kahvaltısıyla günün her saatinde misafirlerini ağırlıyor. Ağırlıklı olarak ofis, plaza yanlarının yaygın olduğu lokasyonlarda servis edilen "Divan Kahvaltı Tabağı" ise oldukça zengin. Ezine beyaz peyniri, Erzincan tulum peyniri, Kars eski kaşarı, isli Çerkes peyniri gibi peynir çeşitlerinin yanı sıra bal-kaymak, ev yapımı reçel, kuru meyveler, simit ve su böreği gibi lezzetleriyle doyurucu ve sağlıklı bir sabah öğünü oluyor.




Kahramanmaraş’tan Türkiye’ye uzanan lezzet yolculuğu: MADO
Dondurması ve tatlılarıyla isminden söz ettiren MADO kahvaltısıya da ön plana çıkmaya başladı. Güne başlarken vaktim yok diyenlere hızlı kahvaltı, formuna dikkat edenlere hafif kahvaltı, uzun uzun sohbet etmek isteyenlere sini kahvaltı ve yöresel köy kahvaltısı seçenekler arasında sunuluyor. Tüm kahvaltı ürünleri de kendi yörelerinde MADO adına üretiliyor. Örneğin; zeytin Ege Bölgesi’nden, peynir Trakya Bölgesi’nden geliyor. Menü değişikliği ise daha çok mevsimsel ürünlere göre gerçekleşiyor. MADO’da pek çok imza kahvaltılık lezzet tatmanız da mümkün. Maraş peynirli su böreği, keçi peyniri, keçi sütü reçeli, keçi sucuğu, badem sütü reçeli, sürülebilir fıstık ezmesi, bal börek, acuka da MADO tesislerinde üretilen ve misafirlerin severek tükettiği kahvaltılık lezzetler arasında yer alıyor.






Doğal hayatın tabakla buluşması: Özsüt
Özsüt’ün kahvaltı konsepti "şehrin ortasında doğal hayatı yakalamak" temasından oluşuyor. Her biri taze ve doğal ürünlerden oluşan üç çeşit kahvaltı misafirleri bekliyor: Anadolu’dan Özel Kahvaltı, Ege’den Köy Kahvaltısı ve Pratik Kahvaltı. Anadolu’dan Özel Kahvaltı; domates reçelinden taze kekikli salçaya ve özel soslu zeytinlere kadar zengin bir içeriğe sahip. Ege’den Köy Kahvaltısı; peynir, kekik, reçel ve İzmir’in vazgeçilmezi boyozu gibi lezzetleri barındırıyor. Pratik Kahvaltı ise söğüş, peynir, zeytin ve bal kaymağın birleşiminden oluşuyor. Bunlarla birlikte simit, hamurişi ve yumurta seçenekleri de oldukça zengin. Ürünlerin hepsi Ege’den Güneydoğu’ya uzanan geniş skalada bir coğrafyadan geliyor, Özsüt de marka olarak yerel üreticiyi desteklemeyi oldukça önemli görüyor. Kahvaltı menüsü yaz ve kış olmak üzere 2 sezon menüsüne sahip. Özsüt Genel Müdürü Güçlü Şeneler, "Kahvaltı kültürümüzün önemli bir parçası; biz de unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizi ve çeşitlerimizi ön plana çıkartacak bir kahvaltı menüsü hazırladık. Misafirlerimiz zengin kahvaltı menümüzden oldukça keyif alıyor ve herkes damağına uygun bir lezzet bulabiliyor" diyor.



Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.