Cibalikapı Balıkçısı’nın denizden gelen lezzetlerine RATIONAL’den son dokunuş
foodinlife.com.tr - haber / Eklenme Tarihi: 23.07.2018 11:44:17

Cibalikapı Balıkçısı’nın denizden gelen lezzetlerine RATIONAL’den son dokunuş

Profesyonel mutfakların önemli görevler üstlenen üyelerinden biri olan RATIONAL, balık restaurantlarının mutfaklarında da fark yaratıyor. Denizden çıkan taptaze ürünlerin özel reçeteler ve RATIONAL dokunuşu ile bambaşka bir lezzete dönüştüğü o mutfaklardan biri de Cibalikapı Balıkçısı’na ait. Cibalikapı Balıkçısı’nın RATIONAL ile olan bu leziz iş birliğini mekân sahipleri Behzat Şahin ve eşi İsmihan Şentürk’ten dinliyoruz.

Konseptiyle eski Türk filmlerinde hissettiren, yemekleriyle de derin maviliklerde keyifli bir lezzet turuna çıkaran Cibalikapı Balıkçısı, gücünü denizden, tazelikten ve doğru pişirme tekniklerinden alıyor. Behzat Şahin yaklaşık 18 yıl gazetecilik yaptıktan sonra arkadaşlarıyla paylaştığı yemek pişirme tutkusunu Cibalikapı Balıkçısı’nın mutfağında birleştiren,  seyahatlerinden, okuduğu kitaplardan ve yaptığı araştırmalardan esinlenerek geliştirerek daha geniş kitlelerle buluşturuyor. Şahin, Cibalikapı Balıkçısı’nın kuruluşuna dair şu bilgileri paylaşıyor: “İlk olarak 2001 yılında tarihi Cibalikapı’nın hemen yanı başında üç katlı, ahşap bir binayı devralıp dönüştürerek işe başladım. Adını ise hemen yanındaki tarihi kapıdan esinlenerek Cibalikapı olarak belirledim. Deniz mutfağını incelikleriyle misafirlerimize sunduğumuz bir mekân yarattık. Üç yılın ardından Anadolu Yakası’ndaki müdavimlerimizin talebi üzerine Moda’da ikinci şubemizi açtık ve 17’nci yılımızda da Batı Ataşehir şubemizin kapılarını açtık.”
 
“Kötü malzemeden iyi yemek çıkmaz”
İyi malzeme ve misafirlerinin önerileri Cibalikapı için en önemli kriterler arasında yer aldığını belirten Şahin, sevilen lezzetlerini şöyle anlatıyor: “Mezelerimizin hepsi sızma zeytinyağı ile hazırlanıyor. Balıklı, deniz mahsülü, yabani otlu mezelerimiz bulunuyor. Bize özgü, el yazması kitaplardan esinlenerek, deneme yanılma yöntemiyle yarattığımız reçetelerimiz var.” Mezelerinin mevsimsel olarak değiştiğini ve yaklaşık 150 çeşit mezeleri bulunduğu bilgisini aktaran Şahin, “Hikâyesi olan lezzetlerimizden biri Saraylı Balık Turşusu. 1748 tarihli olduğu varsayılan, bilinen ilk el yazması yemek kitabındaki bilgilerden esinlenerek hazırladığımız bir lezzet bu. Sirke, bal, karanfil, kakule, safran, yaprak çeşitleri gibi yaklaşık 17 çeşit lezzetlendirici var içerisinde. Bir lokmasını ağzınıza aldığınızda ardı ardına birçok farklı tat ile buluşuyor damağınız. İlk günden bu yana servis ettiğimiz Cibalikapı usulü Girit ezmemiz çok seviliyor. Roma’da bir pazarda keşfettiğim; kurutulmuş domates içerisinde levrek dolması, tarama, maş fasulyesi piyazımız, cevizli zeytin dolmamız çok beğeni topluyor” diyor.
 
“RATIONAL’le aramızda ilk görüşte aşk gerçekleşti”
Şahin, mutfaklarının en önemli ekipmanlarından biri olduğunu belirttiği RATIONAL’i keşfetme hikâyelerini ise şöyle anlatıyor: “Batı Ataşehir şubemizi projelendirirken diğer yandan mutfak malzemeleri ile ilgili bir araştırmamız vardı. Bir gün RATIONAL’in demosuna katıldık. Fırının marifetlerini görünce ‘bu bizim olmalı’ dedik. Kömür mangalımız da var hala tava da kullanıyoruz ancak RATIONAL ile birlikte pişirme olanaklarımız gelişti.”
 
“RATONAL’le tek başına bir restoran açabilirsiniz”
Geçmişte ekmeklerinin bir kısmını kendileri yaparken şimdi RATIONAL ile tüm ekmeklerini yapabildiklerini söyleyen Şahin, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Şu an 20 tepsili 102 fırın kullanıyoruz. Ekmeğimizi, balık ve sebze cipsi gibi ürünlerimizi de fırınımızda yapıyoruz. Gelecekte diğer şubelerimizde de RATIONAL fırınlarını kullanmayı düşünüyoruz. Ben yemediğim şeyleri misafirlerime de servis etmem. Dolayısıyla evimde de olsun istediğim bir fırın bu. Sağlıklı pişirme yapabildiğim bir ürün. Ayrıca lezzete de katkısı büyük. RATIONAL  ve servis ekibinin markanın arkasında duruşu ise son derece güven verici.”
 

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.