Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 06.02.2010

ŞEFLERİN DÜELLOSU…!!!

PMYD Yönetim Kurulu Başkanı - Executive Chef Limak Limra Hotel –Food EDITOR Ali Rıza DÖLKELEŞ
‘’ Türkiye Aşçılar Federasyonu ’’
20 – 22 ,01,2010 Tarihleri arasında Türkiye’de Gastronomi adına bir başarıya Türkiye Aşçılar Federasyonu Öncülüğünde Şefler Birliği Aşçılar Derneği Türkiye genelindeki Aşçı dernekleri ve Şefler ile birlikte ikinci kez bir başarıya imza atıldı..II. Altın Kep Uluslar arası Gastronomi Yarışması geçen yılda olduğu gibi Antalya Expo Center Fuar Merkezinde Ekipman Fuarı ile birlikte toplamda 4500 metrekare alan içerisinde Kapp Mutfak Gereçleri Firmasının organize ettiği 24 adet pişirme grubu ile beş canlı pişirme yarışması altı adet görsel büfe yarışmaları olmakla birlikte toplamda toplamda 11 dalda yapılan yarışma 320 otel ve yaklaşık olarak üç gün boyunca 4000 üzerinde aşçının katılımı ile gerçekleşen yarışmamıza Türkiye’nin diğer bölgelerinden gelen şefler, Genel Müdürler, Gurmeler, Türkiye Aşçılık Meslek Liseleri, Üniversiteler ve Öğretmenlerimizin katılımı ile II. Altın Kep Uluslar Arası Aşçılık yarışması tam bir festival havasında geçti. Bu yarışmamızda Almanya’nın Köln şehrinde bulunan Colonia Kochkunstverein und Gasteria 1884 e.V. Aşçılar Derneği Başkanı Ernst VLEER ve Yönetim Kuruludan oluşan altı kişilik ekibi ve Köln Belediye Başkanında gelmesi ile yarışmamızın tanıtımı ve izlenimi açısından çok iyi oldu. Ayrıca yarışmadan çıkan ve birinci gelen arkadaşlardan oluşan altı kişilik bir takımı Almanya Köln şehrinde yapılacak olan Mesa Fuarındaki Ülkeler arası yemek sunum yarışmasına davet ettiler. Bizimde sesimizi duyuracağımız kendimizi göstereceğimiz Ülkemiz dışında bir fırsat olacaktır bu yarışma.

‘’ Yedi Gün, Yedi Otel, Yedi Lezzet ‘’
Bu yarışmada Özellikle Yılın Altın Pastacısı dalında genel birinci olan Romanya Takımını da kutluyorum. Romanya Milli takımı sekiz kişilik bir ekip ile gelmiş olup toplamda bir genel birincilik bir lezzet birinciliği ve bir yaratıcılık dalında dördüncülük almıştır. Dikkatimi çeken bu ödülleri alan ekibin sekizi de bayan olması. Görüldüğü gibi istenildiğinde şartlar ne olur ise olsun başarı geliyor. Tabiî ki burada oteli mutfağı Antalya da Yarışma alanın yanı başında olan ve Yılın Altın Pastacısı dalında yarışan şeflere sormak lazım. Başarmanın sırrı nerde diye. Şefler Birliği Yönetim Kurulu Olarak Romanya Milli takımını davet ettik. Antalya bölgesinde 2010 yılı içerisinde yedi gün, yedi otel, yedi lezzet bu süreçte her gün bir otelimizde pasta büfesini kendilerinin çıkarmasını. Bu davete çok sıcak baktılar. Bölgede bulunan pastane şefleri tarafından da yeni ve farklı ürünler görmeleri açısından çok olumlu olacağı inancındayız.

‘’ Aşçılık Okulları Pratik Sınavda ‘’

Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan sözleşmeye istinaden geçen yıl olduğu gibi bu yılda II. Altın Kep Uluslar Arası Aşçılık yarışmasının iki dalı da Turizm Otelcilik Okulları olan Liseler ve Üniversiteler arası yemek yarışması idi. Türkiye’ nin illerinden gelen 66 liseler arası aşçılık okulu ve 34 adet Üniversiteler arası aşçılık okulu yemek yarışması yapıldı. Bu yarışmada yarışmacıya verilen bir sepet sepet içeriği levrek balığı, karides, midye, krema ve zeytinyağı. Sepet haricinde yarışma alanında kurulmuş olan sebze stant tında istediği taze baharatları ve sebzeleri kullanarak bir saatlik zaman diliminde üç kişilik ekip ile iki porsiyon balık yemeği yapacak bu yemeklerin bir tanesi yedi kişilik oluşan gurme jüriye test etmeleri için giderken bir diğeri de resimlenmek ve sergilenmek maksadı ile sergi büfesine gidiyor. Buradaki gözlemim mutfaklarımızda yarınlarımızın çok iyi donanımlı gelmesi. Çıkan yemeklerin çok düzgün yerinde abartılı olmayışı. Yarınlarda biz şeflerin geleceği olarak baktığımız okullu arkadaşların işin teoriğinin yanı sırada pratiğinin de iyi oluşu. Toplamda bu yarışmada 18 derece alınarak kupa, madalya ve çeşitli ödüller ile bu genç öğrenci arkadaşlarımız ödüllendirildi.



‘’Düellodan Kaçanlar’’
Her yarışta olduğu gibi bu yarışta da ‘’geleceğim..!!!’’ diye teyit edip ama gelmeyenler katılmayanlarda vardı.Türk Mutfağına ve Türk Aşçısının tanıtımına kendini adamış bir Chef olarak soruyorum bir aşçı neden yanı başında yapılan böyle bir yarışmaya katılmaz .Kendine güveni olmadığından mı? Yoksa kendisini çok iyi bir usta olduğunu düşünüp reçetesini bilgisini göstermek paylaşmak istemediğinden mi? Diye düşünüyorum. Yurt dışında gelen meslektaşlarımız ülkeler arası geliyor bu tarz yarışmalara ama bizim şef arkadaşlarımız gelmediği gibi birde eleştiriyorlar. Bu yarışmalar kimin iyi kimin kötü olduğunu tespit etmek için yapılmamıştır.
Bana göre bu yarışmaya dâhil olan her birey kazanmıştır. Zira dereceye giren de girmeyen de bir birinden yenilikleri kapmıştır. Bu yenilikleri birleştirerek otelinde mutfağında hayata geçirdiğinde kazanan oteli olacaktır. Buradan seslenmek istiyorum gelmeyen bu ortamı paylaşmayan Cheflere başka Türk Mutfağı yok bunun tanıtımını bizler yapacağız. Onun için bu organizasyonlarda bulunalım gruplaşma, menfaat ilişkisi yapmayalım. Çıkar gözetmeyelim.
'’ Sevdiğim Sözler’’
En iyi Buğday Yarışması;
Her yıl yapılan 'en iyi buğday' yarışmasını yine aynı çiftçi kazanmıştı. Çiftçiye bu işin sırrı soruldu. Çiftçi ‘’ Benim sırrımın cevabı, kendi buğday tohumlarımı komşularımla paylaşmakta yatıyor’’ dedi.
—Elinizdeki kaliteli tohumları rakiplerinizle mi paylaşıyorsunuz? Ama neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunuz? diye sorulduğunda,
-Neden olmasın, dedi çiftçi.
—Bilmediğiniz bir şey var; rüzgâr olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır. Bu nedenle, komşularımın kötü buğday yetiştirmesi demek, benim ürünümün kalitesinin de düşük olması demektir. Eğer en iyi buğdayı yetiştirmek istiyorsam, komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor.

Sevgi ve paylaşmak en yakınınızdan başlar. Sonra yayılarak devam eder. Kin, cimrilik, nefret kimsenin hoşlanacağı davranışlar değildir. ‘’ Şefler Birliği olarak ta bizimde düşüncemiz hep birlikte olmak ve en iyi ürünü hep birlikte çıkartmak’’.

Damak Tadınızdan Mutfağınızdan ‘’ Bir Tutam Lezzet ‘’ eksik olmasın

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.