Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 12.02.2014

Ömür Akkor'un seçimiyle 2013'ün en iyi yemekleri

Mutfak Şefi ve Yemek Araştırmacısı Ömür Akkor
ANADOLU


Her gittiğim yerde gerçekten enfes yemekler yedim, lakin özellikle Türkiye'de yediğim yemeklerde evde kurulan Anadolu sofraları  bu yılın en iyi yemekleri olurken yurt dışında iki lokanta tüm yılı sirküle etti.

Şimdi gelelim yaklaşık 75000 km tutan bu seyahatler sonunda (her güne yaklaşık  200 km) yılın en iyilerine?


1.    Hakkari / Çiftçi Ailesinin Hakkari sofrası
3 gün boyunca evlerinde misafir olduğum Çiftçi ailesi bana sabahtan akşama Hakkari mutfağından resmi geçit yaptılar. Eminim siz giderseniz size de yaparlar. Hiç birini ayırmadan yediğim ne kahvaltıları unuturum ne de akşam yemeklerini.

2.    Elazığ / Gül Ailesinin Elazığ sofrası
Gül ailesinin Keban yakınlarındaki bağ evinde bağdan ne bulduysak yedik, içtik. Gece yattığımız terasta yıldızların koynunda uyuduk. Sabah kahvaltıda masaya gelen mangalda tereyağında kızartılan domatesli beyaz Elazığ biberini ne anlatılabilir ne de yazabilirim. Nilgün teyzenin elinden yenen taze mevsim dolması, Harput köftesi ve diğerleri unutulacak gibi değildi. 

3.    Siirt / Şeref Büryan
"Büryan kimin ya da en iyi büryan nerede?" sorularını uzun zamandır soruyordum kendime. Zaman zaman da memleket memleket gezip cevabını arıyordum. Kimseyi kızdırmak istemem ama Siirt'teki başka geldi bana, sabah kahvaltısında çok aç olduğumdan mı? Yoksa fırının ağzına oturduğumdan mı bilinmez, yediklerim arasında en iyisi olarak notlarımın arasına geçti. 


4.    Tillo / Molla Burhannedin Hoca'nın Dergahı
Tillo bu yılki doğu seyahatinin son durağıydı. Dergahında ziyaret ettiğim Molla Burhanneddin hoca yemek ikramını yemeden dergahtan salınmamamı istedi. Uzun bir yer sofrası kuruldu, sofraya gelen pilav ve sebzeli türlüydü. Bol sarımsaklı, bol salçalı ve bol yaz sebzeliydi. Yemeğin üstüne yediğim bu yemek nasıl aklımda kaldı anlatamam. Hele bir de aç yesem n'olacaktı hep düşündüm ara ara?

5.    Gaziantep/ Antep Sepeti Terası Kilis Tava
Antep sepeti Antep'in yerel el işi ürünlerinin satıldığı şahane bir dükkan, sahibi de dostum Cihan Koçer, uzun zamandır bahsedip davet ettiği Kilis tava için nihayet bu eylül ayında fırsat buldum. Antep Kalesi manzaralı terasta Uzun Çarşı'daki Gıda Kasabı'nda yaptırılan bir Kilis Tava yedim ki daha iyisini sanırım Kilis'te de yemedim, ben de yapmadım. Ustalık, malzeme ve doğru zamanlama bazen bir yemeği başyapıt haline getiriyor. Ders gibiydi desem yetecek herhalde.


6.    Gaziantep/ Simit Aşı*
Bu yılın en iyi "tek" yemeği, kahvaltı için davetli olduğum Özmen Ailesi'nin kahvaltı sofrasında katmer, küncülü ekmek, Antep peynir, yumurta dürümü ve daha neler vardı anlatamam. Ama masada Mine Hanım'ın kendi elleri ile bakır sahanda yaptığı bir simit aşı vardı ki bir anda 20 yıl önceye gittim. Rahmetli babaannemin elinden 20 yıl önce yediğim simit aşı  o sabah karşımdaydı. Ne hissettiğimi anlatamam desem. Mine Hanım?ın bir kez daha ellerine sağlık diyorum.
*Bulgurun ince çekilmişine Antep'te simit deniliyor.

7.    Maraş/ Saray Kasabı
Tenekede kuzu pirzola yanında tenekede domates... Bildiğin teneke yahu, olay bu kadar basit, sonuç akıllara zarar! Adresi yazıyorum: Saray Kasabı, Maraş

8.    Beyşehir / Yörem Etli Ekmek
Bu yıl yediğim en iyi pideler demem yeterli herhalde? Basit bir dükkan, taş bir fırın, iyi un ve zanaatkar bir usta.


9.    Konya / Bolu Lokantası
Tüm zamanların en iyi pidecileri arasında favorim, özellikle küflü peynirli ve Konya tereyağlı olan harikulade...


DÜNYA


1.    Doha / Hakkasan
Sanırım bu yıl yediğim en iyi yemekti. Hakkasan'a Türkiye'den gittiğinde en çok üzülenlerden biri bendim sanırım. Bu yıl Doha'dan aldığım iş teklifine evet dememin de en büyük sebeplerinden biri de Hakkasan'ın Doha'ya açılması oldu. Orada yemek yemek bence büyüleyici bir deneyim. Özellikle restoran dizaynı gördüğüm en iyisi, servis, kokteyller ve yemeklerin hepsi inanılmaz. Dim sum'lar, ördek, ve kızarmış ördek salatası benim en sevdiklerim.

2.    Frankfurt / Caremelo Greco
Bu yıl gittiğim en iyi ikinci restoran. Michelin listesine bu yıl girdi ve kesinlikle fazlası var. Beyaz kuşkonmazlı taglietelle ve domates reçelli risotto ve yanında Atlantik lobster gerçekten başyapıttı. Bu yıl yemek yediğim iki Alain Ducasse restoranın (Benoit ve Rech) yanında bence kesinlikle çok daha başarılı. Hatta tartışmasız başarılı.

3.    Doha / Spice Market
Şefi Darsin yakın arkadaşım, Spice Market'de W Hotel Doha'nın her yıl Time Out tarafından yılın en iyisi seçilen bol ödüllü restoranı. Yemeğe Papermoon Doha'nın Türk şefi Mehmet Aksu ile gidiyoruz. İkimizden de tam not alırken suşileri asla Türkiye ya da Avrupa'da benzerini bulamayacağımız kadar iyi. Servis, ambiyans, lezzetler sanki bu dünyadan değil.

4.    Pisa / La Clessidra
Michelin yıldız listesinde değil de, 2007 yılından beri tavsiye listesinde olan restoranda özellikle yediklerim arasında  beyaz taze trüflü taglietelle ve Çilekli Fozola Carpaccio unutulacak gibi değildi. Restoranda sadece 1 şef ve 1 garson var; beraber yapıp servis ediyorlar ya da bize böyle tesadüf etti desem.


5.    Zanzibar / Baharat Safari
Bu yıl yediğim en iyi öyle yemeği! Yaklaşık 40 çeşit baharat, sebze ve meyveyi dalından yedim. Hiçbir katkı yok, hiçbir alavere dalavere olmadan gerçek gıdalarla, ağaçtan mideye bir öğle yemeğiydi. Hatta son yılların en iyi öğle ziyafeti desem yeridir.

6.    Paris / La Procope
La Procope 1686 yılında açılmış Fransa'nın ilk restoranı, mutfak klasik Fransız ve her şey fazlasıyla iyi. Klasik mutfağın her şeyini denedik diyebilirim. Ambiyans, servis sizi 18. yüzyılda hissettiriyor.

7.    Saraybosna/ Köfte ve Börek
Valla isimlerini bile almadım ama köftenin üzerindeki kaymak ve soğan beni benden aldı. Altı üstü kömür ateşinde mangalda pişen börekler inanılmazdı. Kaldığım 4 gün boyunca Başçarşı?da her köfteci ve börekçide yedim hepsi muazzamdı. Bosna'ya en az 5 kez daha giderim.

8.    Milano / Spontini Pizza
Valla pek meşhur bir yer, önünde kuyruk, içeri tıklım tıklım? Sadece iki pizzası var; margarita ve domatesli ançüezli tepsi pizzası, öyle bildiğimiz ince hamur falan da değil, bildiğin en kallavi hamurlusundan; lakin domatesli ançüezliyi unutmak pek mümkün değil.

9.    Kıbrıs/ Saklı Bahçe Restoran
Salyangoz, şiş, döş, hellim ızgara, pirohu, kalamar, koç yumurtası, mantar güveç, bıldırcın, vopa balık, hellim börek, karides, Kıbrıs sucuk, pancar, zeytin, ahtapot, bıldırcın yumurta, beyin, taze bakla, taze karnabahar, taze yeşillik, salata, taze peynir, tarçınlı ekmek, dil, samarella (tuzlu güneşli et), Kıbrıs kaşarı, patates köfte, bulgur köfte, pastırma? Valla hepsi aynı masada aynı saatlerde yendi desem yeterli olur. Yediklerimi yazmaktan ne adres almışım, ne de ismini. Sizler için bulmaya çalışacağım.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.