Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 08.04.2014

Yumurtalı lor köftesi

Mutfak Şefi ve Yemek Araştırmacısı Ömür Akkor
Mahmut Nedim bin Tosun'un "Ahçıbaşı" (1898) kitabından bir tarif.
 
Yumurtalı lor köftesi, en sevdiğim yumurtalı tariflerden biri. Bu kadar lezzetli ve sağlıklı bir tarifi  neden hala yapmadığımız ve neredeyse unuttuğumuzu ise anlamak pek mümkün değil. 
 
Mahmut Nedim bin Tosun?un eşsiz ?Aşçıbaşı? kitabından ölçülendirdiğim bu tarifi muhakkak yapmanızı öneriyorum.
 
Bu kitap Türk mutfak tarihinde ilk çıkan yemek kitapları arasındadır. Yazarı, Mahmut Nedim bin Tosun?da  aslında askerdir, Muş?un Bulanık kasabasına çıkan tayini sonunda annesinin yemeklerini özler ve bunları içeren ve bekar askerlere kılavuz niteliğinde olan bu kitabı hazırlar.
Nefis bir ara sıcak önerisi olan yumurtalı lor köftesini dilerseniz fırında da pişirebilirsiniz. Ekmek arası yaparak da servis edebileceğiniz bu yumurtalı lor köftesi, özellikle çocuklarınız için çok doğru ve sağlıklı bir fast-food yemeği olacak.  
Mahmut Nedim bin Tosun kitabında özellikle İstanköy ve Midilli adasının küçük sepetler içindeki lorundan yapıldığı zaman daha nefis olacağını yazsa da bence Bursa  köylerinde yapılan ev yapımı lor peyirleriyle de eşsiz olacağı aşikardır?
 
 MALZEMELER
4 adet yumurta
1 kase lor peyniri
Yarım demet kıyılmış yeşil soğan
Yarım demet kıyılmış dereotu
Yarım demet kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kaya tuzu
Yarım çay kaşığı karabiber
 
HAZIRLANIŞI
2 adet  yumurtayı, orta boy  bir karıştırma kabına kırın. İçine lor peynirini, kıyılmış yeşillikleri, unu, tuzu ve karabiberi ilave edip güzelce karıştırın. Diğer iki  yumurtayı başka bir çorba kasesinde  çırpın. Orta boy bir tavaya zeytinyağını  koyup altını açın. Hazırladığınız lor peynirli harçtan ceviz büyüklüğünde köfteler yapın. Yaptığınız köfteleri çırptığınız yumurtaya bulayıp kızgın yağda önlü arkalı renk değiştirene kadar yaklaşık ikişer dakika kızartın. Kızaran yumurta köftelerini yağını emmesi için bir kağıdın üzerinde bekletin. Hepsini beraber servis tabağına alıp servis edin.
 

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.