Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 15.06.2014

Badem helvası

Mutfak Şefi ve Yemek Araştırmacısı Ömür Akkor
Size bu ayki yazımda ramazan ayı sebebiyle geleneksel bir tarif vermek istiyorum; badem helvası...

Osmanlı?da helva deyince helva kazanlarını, kavurmak için kullanılan tahta kaşıklarını aklımıza getirsek de bu Selçuklu tarifinde helva kavrularak değil, dövülerek yapılıyor.

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez tatlısı olan helva, Türkiye dışında birçok Ortadoğu ve Balkan ülkesinin mutfağında da bulunur. Kültürel bir öğe olarak doğumlarda, ölümlerde, askere giderken, hac dönüşünde, yeni başlangıçlarda (okula başlayan çocuklar için, yeni bir mülk sahibi olunca vs) pişirilir ve dağıtılır.

Esasen ilkel çağlardan itibaren, tarım kültürüne geçişte önemli bir yeri olan tüm 'altın hilal' coğrafyası boyunca buğdayın değişik formlarının ( un, irmik, dövülmüş) tatlı (bal, pekmez) ile pişirilmesi sonucu elde edilen ve içine eklenen envai malzeme ile hazırlanan bu mukavvi yemek formu çağlar boyunca popülerliğini korumuştur.

Selçuklu mutfağında hem kavrulan hem de dövülerek yapılan helvalar vardır, badem helvası dövülerek yapılan helvaların başında geliyor. En önemli kuralımız ise havanımızın tahta olması. Sonrasında sabırla helvanızı dövmek kalıyor.
Badem helvası yaparken özellikle aktarlardan bulacağınız rafine olmamış  şeker kullanırsanız da tadı tam yerini buluyor.

Badem helvası

Malzemeler


3 su bardağı  badem içi
4 su bardağı parça şeker
Tahta havan

Hazırlanışı

Badem içlerini sıcak suda 10 dakika ıslayın.

Islanan badem içlerini  soyun ve havana alın.

Badem içlerini  havada yağını bırakıp pelte haline gelene kadar dövün.

Dövdüğünüz badem içlerini  bir tepsiye dökün.

Parça şekeri de havanda dövüp iyice un haline gelince badem içlerine  ilave edin.

Badem içi  ve şekeri yoğurmaya başlayın.

Badem içi  ve şeker hamur haline gelene kadar yoğurmaya devam edin.

Hamur haline gelince kaşık yardımıyla servis edin.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.