Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 31.08.2014

Labneli Yazlık Tartlar

Mutfak Şefi ve Yemek Araştırmacısı Ömür Akkor
Mevsim yaz olunca serin şeyler yemek istiyor insan. Özellikle de şöyle labne peynirle yapılmış ve dolapta soğutulmuş bir dilim tart gelse önüne, bir mutlu oluyor ki sormayın?
Bu yazımda sizlere hem tart yapmak için ipuçları hem de labne ile yapılan yazlık tart tarifleri vermek istiyorum.

Tart yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar

-       İyi bir tart hamuru yapmak için kullanılan tüm malzemelerin çok soğuk olmasına dikkat edin. Tüm malzemeyi kullanmadan önce buzdolabından çıkarın. Un, tuz, pudra şekerini de en az yarım saat soğutulduktan sonra ekleyin.
-       Tart hamurunun az yoğrularak hazırlanması gerekir. Hamur hazırlanırken de, açarken de hızlı olunmalıdır. Yağ içinde tane tane kalırsa çıtır çıtır ama, ağızda dağılan nefis bir tart hamuru elde edilir.
-       Hamurun çok daha iyi ve lezzetli olması için, hamurun hazırlandıktan sonra buzdolabında 1 saat,  tart kalıbına yerleştirdikten sonra da buzdolabında 30-45 dakika daha dinlendirilmesi çok önemlidir.


Klasik bir Tart hamuru tarifi

Malzemeler:
175 gr un
110 gr tereyağı
50 gr bal
1 yemek kaşığı su

Hazırlanışı:

Tart hamurunun tüm malzemesini  beraber karıştırın. Hamuru streç filme sarıp dolapta en az 1 saat bekletin. Hamuru dolaptan çıkarıp bir oklava yardımı ile açın.  Yağladığınız tart kalıbına serip kenarlarını alın. Tart hamurunu bir çatal yardımı ile bir kaç yerinden delin. Tart hamurunu tekrar dolaba koyup 30 dakika bekletin. Dinlendirdikten sonra  180 derece fırında 25 dakika pişirip soğumaya alın.

TAZE İNCİRLİ TART

Tartınızı pişirin ve kenara alın. Bir kase böğürtlen ve 4 adet inciri, 1 yemek kaşığı tereyağında sotelemeye başlayın. İçine birkaç kaşık balsemik sirke ekleyin ve sotelemeye devam edin. Birkaç dakika sonra altını kapatıp içine 4 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata ekleyip soğumaya bırakın. Tart hamurunu alın ve altına hazırladığınız böğürtlenli sosu yayın. Onun üzerine istediğiniz ölçüde labneyi yerleştirin. En üste de dilimlediğiniz incirleri istediğiniz şekilde yerleştirip dolapta en az 1 saat bekleterek servis edin.

LABNE VE NUTELLA TARTI
Tart hamurunu pişirip soğutun. Bir kase labne peyniri bir kase Nutella ile mermerli olacak şekilde çırpıp tart hamurunun ortasına yerleştirin. Üzerine kırık bitter çikolata yerleştirip nane yaprakları serpin. 1 saat soğutup servis edin.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.