Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 20.02.2015

2014 yılının en iyi yemekleri

Mutfak Şefi ve Yemek Araştırmacısı Ömür Akkor

Geldik bir yılın daha sonuna gelin hep beraber bu yıl yemek yediğim ?en iyi? yerlere bir göz atalım.  yemek yediğim yerleri herhangi bir sıralama yapmadan yazıyorum.

Ahlat  Oteli  Kahvaltı / Ahlat 

Önümde turkuaz, yeşil, mavi ne dersen inanılmaz bir göl, gölün ardı Gevaş ve Hakkari dağları; sağım Nemrut, solum Süphan, arkam ise taş evleri ile Türklerin ilk yurdu Ahlat... Sanırım zaman da, ben de durdum. Akşamdan otelciye kahvaltıyı göl kenarında yapmak istediğimizi söylemiştik; masa ise az sonra hazırdı.  Adilcevaz cevizi, şöyle elinizin arasına sıkıştırınca yağ çıkan cinsten. Van peyniri, sac ekmeği, tereyağ, Bitlis balı, Ahlat kaymağı, köy yumurtası ve diğerleri... Unutulacak cinsten değildi.
İnceden çalan Reşid Behbudov şarkıları, 1000 yıl sürsün isteyeceğiniz bir andı.

Dönerci Tacettin /  Hatay

Uçağa atladık vardık Hatay?a.Tacettin bey bize 13:50?de 5 kişilik rezervasyon için müsaitim deyince de başladık saati beklemeye. Saati gelince gittik dükkâna. Dükkânda 5 masa var ama kalan 10 masa boş, neden acaba bizi bekletti diye biraz söylendik. Sonra lavaş ekmeğe sarılı kimyonlu, maydanozlu ve biber salçalı döner dürümler geldi yanında da Samandağ biberi?
İlk ısırığı 6 hafta kadar sayıkladım. 6 hafta sonra dayanamadım sabah git akşam gel Hatay yaptım ve 3 dürümle nihayetlendirdim günü? Sonradan anladım Tacettin usta hala her masaya kendisi döneri kesip kendisi servis ediyor. O yüzden de dükkâna ayni anda sadece 5 masa oluyor.
Ocak ayında gitmiştim ilk kez ve yılın en iyi yemeği budur dedim. Aylardan Aralık.. Pek sıralama yapmam ama bu yıl yediğim en lezzetli yemekti.

Ayna  Lokantası / Ayvalık
Dedem Uzun Efendi?nin Kilis?te kendi zeytin mahseresi var (ufak zeytinyağı sıkma tesisi), ama hayatımda zeytinyağı hasatına bu yıl ilk kez Komili ile beraber Ayvalık?ta katıldım. Komili?nin tarlalarından zeytinleri topladık, sıktık, şişeledik ve kendi zeytinyağımızı afiyetle yedik. Komili?nin bizi ilk akşam ağırladığı restoran olan Ayna ise bence o yörenin en iyisiydi?Favası akıllardan çıkmayacak gibi, mezeleri, siyah pilavı ve tatlıları ise unutulmaz. Bence o yöreye sadece bu lokanta için gidilebilir. Yemek yediğiniz tabakların Tülay Madra tarafından yapılmış olması da bence yemekleri daha da güzelleştiriyor. Bu yıl gastro rotanıza mutlaka alın derim.

Batırık / Beyşehir
Bu yılın en kuvvetli masalarından biriydi. hem sadeliğin baştacı hem de Anadolu sofrasının bereketi bu sofrayı eşsiz kılıyordu. Ama bu yemeği bir restoranda değil Beyşehirli fotograf üstadı Mustafa Büyükkafalı?nın evinde eşi Saliha Büyükkafalı?nın ellerinden yedik. Ermenek batırığı, haşlanmış lahana, batırma, tarhanabaşıi köy domatesi ve biberi masanın eşsiz lezzetleri idi.

Mikado Pİde / Aydın Bozdoğan
Un Aydın, et Bozdoğan, sebze Bozdoğan, süt Bozdoğan, tereyağ Bozdoğan, turunç Bozdoğan, camız kaymağı Bozdoğan, su Bozdoğan, gazoz Bozdoğan belediye gazozu daha ne olsun?. Türkiye?nin en iyi pidecisi !


Hanımeli lokantası / Adilcevaz
Adil Usta?nın ekmeklerinin peşinde 1974 yılında Bursa?dan önce çalıştığı fırını bulmak için Bitlis?e gitmiştik. Gitmişken de Van gölü etrafında bir tur attık. Bir öğle yemeği esnasında uğradığımız  Adilcevaz?daki Hanımeli lokantası yöre yemekleri konusunda çok çok iyiyidi. Daha önce de defalarca gittiğim Doğu Anadolu?daki en iyi yemekleri burada yediğimi belirtmek isterim. Kengerl ayran aşı gerçekten çok çok iyiydi ve iki koca tabak yedim. Sonrasında keledoş, keşkek, murtağa ve pekmez helvası masamıza gelen diğer lezzetlerdi. Yolunuz oralara düşerse mutlaka uğrayın derim.


Küncülü Kebap / Gaziantep
Küncülü?nün yeri Kale altında Nakıp hamamının karşısına geçince sağ tarafta 50 metre ilerdeki trafo binasının arkasında. Dükkân 10 metrekare, kıymayı yapan, kuzuyu terbiyeleyen, ayranı karıştıran, salatayı yapan, kebabı pişiren, dürümü yapan, paket eden, parayı alan, ortalığı temizleyen bir tek kendi?Evet evet yanlış duymadınız sadece kendi çalışıyor. Kasaplardan topladığı kemiklerin sıyrıkları ile yaptığı  kıyma kebabı e f s a n e !!! kuzu şiş ise Antep?deki büyük lokantaların şapka çıkaracağı cinsten. Etraf biraz dağınık ve kirli görünse de kıymasından bir parça tadınca dünyayı unutuyorsunuz.

Tüm zamanların en iyileri
Her sene listeye aynı yerleri yazmıyorum lakin defalarca bıkmadan usanmadan gittiğim 3 yer var. Bence onlar gerçekten tüm zamanların ?en iyileri?.

Gökhan Aperatif / Bursa, Küçük Sanayi ve Vişne Caddesi
Kahvaltı dükkânı, giderseniz Ömür ne yediyse hepsinden isteriz diyin yeterli..

Refik Usta / Bursa, Karacabey Soğan Hali
Ömür yolladı diyin bir selam iletin kafi, burada yemek yemediyseniz henüz yemek yemiş sayılmazsınız!

İmam Çağdaş / Gaziantep
Antepliyim, 150 kez Antep?e gittim, Antep?te gitmediğim yer kalmadı daha iyisi yok ! ?Eskiden iyiydi, bozdu. Yok canım, daha iyisi var. Antepliler sevmez, çok bilindik, ama orası turistik vs..? demeyin. Gerçekten kulak asmam !

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.