Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 20.05.2015

Paris'te bahar kaçamağı

Pastane Şefi Yeşim Erol
Uzun ve ağır geçen bir kış mevsiminden sonra artık tazelenmenin ve baharın tadını çıkarmanın zamanı geldi. Bunun anlamı biz lezzet düşkünleri için küçük seyahatler ile hem gözlere hem de damağa bir şenlik yaşatmak. Her seferinde keyifle gezdiğim, özenle hazırlanan tatlılarla kendimi şımarttığım Paris pastanelerini anlatmak ve sizlerle paylaşarak bu keyfi yeniden yaşamak istiyorum.

Paris’in  meşhur pastaneleri yüzyıllardır lezzet düşkünlerinin gözbebeği... Pastacılıktaki en yeni trendler, en göz alıcı tatlılar, en iyi şefler hep buradan, Paris’ten çıkıyor. Peki Fransız’ların bu konuda tacı ellerinde tutmalarının sebebini hiç düşündünüz mü? İşte size meşhur Paris pastaneleri ve onların kısa tarihi arasında bir gezinti...

Ladurée
İnanılmaz şıklıkta hazırlanmış vitrini, sürekli yenilenen kutu tasarımları ve elbette klasiklerinin yanında  yeni tatlarla da tanışacağınız Ladurée günün her saati yoğun. Tüm bu yoğunluğa ragmen hem serviste hem de satışta kesinlikle kaliteden ödün vermeyen bir çalışma disiplinlinleri var. Tatlılar gün, saat ve yoğunluğa bakmaksızın her zaman özenle hazırlanıyor ve özenle sunuluyor. Macaronları için gelenler sayısı azımsanamayacak kadar çok. Bakmaya, dokunmaya, yemeye doyamacağınız güzellikte makaronlar, tezgahta değerli mücevherler gibi dizilip, misafirlere şaşkınlık, hayranlık ve kararsızlık arası duygular yaşatıyor. 21 Rue Bonaparte 75006’daki mağazasını inanılmaz güzellikteki bahçesi ve biraz daha hızlı olan servisi için tercih ediyorum. Çikolata-vişneli ve çikolata-yeşil limonlu makaronu klasiklerinin yanında denemeye değer çeşitleri. Eğer biraz vaktiniz olursa mutlaka bu harika servise tanık olmalı özel çayları eşiliğinde tarte tatin’i denemeli ve kendinizi şımartmalısınız.

Pierre Hermé 
Paris’in hatta dünyanın en ünlü pasta şeflerinden biri olan Pierre Hermé’nin duraklarından birine uğramadan dönerseniz bu kesinlikle eksik kalmış bir tur olacaktır. Kendisi abartısız çok çok iyi bir pasta şefi olmanın ötesinde çok iyi bir tasarımcı. Hazırladığı vitrinler, yarattığı lezzet karışımları ile fark yaratan bir isim. Başka hiçbir yerde bulamayacağınız karışımdaki makaronları açık ara en iyisi. Mutlaka karamelli makaronun tadına bakmalı ve eşsiz güzellikte kutularından birine bu zevki tekrarlamak için paket yaptırmalısınız. Gelelim tatlılara… Tarte İnfiniment kesinlikle kaçırmamınız gereken bir lezzet. Karamelli milföy, Désiré ve Plaisir Sucré de tek kelime ile mükemmel.

La Maison du Chocolat
Dokuz faklı lokasyonu ile kesinlikle kaçırmayacağınız ve birine mutlaka denk geleceğiniz bir harikalar dükkanı. İçeri girdiğinizde adeta yüzünüze çarpan çikolata kokusu sizi biraz sizden ödünç alacak ve başınızı döndürecek. Çikolata renklerinin tonlarında hazırlanmış klasik kutuları yıllardır aynı. Üzerinde ismi yazılı kurdelaları ile bu işe kendilerini ne kadar adamış olduklarını tüm detaylar ile bizlere göstermek ister gibiler. Özenle hazırlanan çikolata serilerinin yanında sınırlı bir tatlı üretimleri var. Çikolatalı tart, çikolatalı ekler ve kek çeşitleri ile hazırladıkları vitrinleri sizi hemen kendisine çekecek ve mutlaka birini denemek isteyeceksiniz.

Des Gâteux et du Pain
Tatlılarının yanında ekmek ve hamur işi çeşitlerinin çok çok iyi hazırlandığı bir pastane. Görsel alma konusunda oldukça zorlandığım bir mekân olsa da tezgâhlarını doya doya seyretmek  ve harika croissant’larını yemek için bir kaç kez uğradığım bir yer. 89 Rue de Bac’ta bulunan mağazasını ziyaret etmeyi tercih edenler hiç pişman olmayacaklar çünkü mağazanın olduğu sokakta aynı zamanda Angelina, La Pâtisserie des Rêves ve Marcel var.

Colorova 
Güzel bir kahvatının izini sürüyorsanız kesinlikle adres Colorova. Mini croissant’ları, karşı koyamayacağınız lezzetteki tereyağı ve reçel çeşitleri, ekşi maya ile geleneksel olarak hazırlanmış ekmekleri ve harika sunumları ile açık ara kahvaltı için birinci sırada. Eğer kendinizi tutmayı becerir ve tatlılar için yer ayırabilirseniz yeşil limon ve sütlü çikolata ile hazırladıkları mini keklerini denemenizi salık vereceğim. 47 Rue de l’abbe Gregorie’de bulunan mağaza her gün açık.

Fauchon
Tarihi Madeleine meydanında bulunan iki farklı konseptteki mağazası ve restaurant’ı ile atlamamanız gereken yerlerden biri. Neyi seçeceğiniz, hangisini tadacağınız konusunda kararsızlık yaşatacak kadar iddialı bir pastane. Geçmişi boyunca hep ünlü şeflere ev sahipliği yapmış, alanında trend yaratan ve bizleri peşinde sürükleyen yeniklere imza atmış bir okul aslında Fauchon. Mutlaka uğramalı ve siz de bu güzelliğe tanıklık etmelisiniz.

Jean Paul Hévin
Öncelikle çikolatacı kimliği ile kendini hissettiren ancak yıllardır değişmeyen klasik pasta ve kek çeşitleri ile de her zaman kendini pastaneler sıralamasında gösteren mekânın ünlü şefi alınması oldukça zor olan MOF (Meilleur Ouvrier de France) ünvanına sahip. Tabii ki haklı bir ünü var şefin. Hazırladığı çikolata çeşitleri ve tasarımları ile tek kelime ile mükemmel. İnanılmaz şıklıktaki mağazalarını ziyaret etme fırsatı bulursanız ünlü sıcak çikolatalarını ve portakallı pastalarını denemenizi tavsiye ederim.

Café Pouchkine
Kısa zaman öncesine kadar ünlü Fransız Şef Emanuel Ryon’nın hazırladığı tatlılar ile Fransız tarzın Rus kültürüne ait malzemelerle buluştuğu Moskova kökenli bir café-pastane. Tarihi dokusu, göz alıcı renk kombinasyonları ve dokunmaya, yemeye kıymakta çekineceğiniz güzellikteki pastaları ile sorgusuz en iyilerden. MOF ünvanına sahip şefi ayrılmış olsa da geriye tarzı ve çizgisi kalmış diyebiliriz. Şehrin en şık lezzetlerini yiyebileceğiniz bu Rus café-pastanesinde mutlaka denemeniz gerekenlerin başında Sgouchonka (rus kreması) kreması ile hazırlanan Medovick geliyor. Farklı bir şekilde yorumlanan Napoleon da denemeye değer.

L’éclair de Génie
Ünlü Fransız şeflerden Christophe Adam’ın imzasını taşıyan pastane, şefin hayrete düşüren yaratıcılığı ile yorumladığı ekler üzerene kurulmuş bir mekân. Alternatifsiz en çok çeşidi görebileceğiniz ve tadabileceğiniz pastane. Tabii buraya gelinceye kadar şefin yaratmış olduğu harikalara tanıklık etmek isterseniz sizi Fauchon’a alalım. Çünkü kendisi uzun yıllar Fauchon’un şefliğini yapmış, harika tasarımlar yaratmış ve inanılmaz güzellikteki bir kitapla da hem kendini hem de Fauchon’u taçlandırmışdır. 13 rue de l’Ancienne Comedie’de bulunan mağazasını ziyaret ederseniz fıstık-karamelli ve hindistan cevizli-çikolatalı eklerini mutlaka deneyin.

Pâtisserie Dimanche
Tarihi bir pasaj içerisinde yer alan pastane-café-restaurant işletmeli mekan anlatılmaz yaşanır türden. Oldukça sınırlı sayıda olan tatlı çeşitleri, mücevher edasıyla dizdikleri çikolata ve makaronları, özenle hazırladıkları kekleri ile kaçırmamanız gerekenlerden.  Croustillant au grue de cacao’yu denemelisiniz!

Carette
Paris’in en kalabalık Pastane-cafelerinden biri. Günün her saati için gidilebilecek, Paris’in café atmosferini oldukça klasik bir şekilde yaşayacağınız bir mekân. Tatlıları kadar yemekleri, hızlı ve özenli servisi ile de hemen çok seveceğiniz bir yer olacağına eminim. Club sandviçleri, büyük yemek tabaklarında servis ettikleri çırpılmış yumurtaları, salata eşliğinde gelen harika kişleri ve soğan çorbaları meşhur. Tabii mutlaka tatlıya yer ayırın çünkü yiyebileceğiniz en güzel frambuazlı Breton tartı burada yiyeceksiniz.









Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.