Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - makale / Eklenme Tarihi: 17.02.2016

2015 yılının en iyi yemekleri

Mutfak Şefi ve Yemek Araştırmacısı Ömür Akkor
Geldik bir yılın daha sonuna… Bu yıl “seyahat ve yemek” açısından oldukça verimli geçti. Türkiye’de gördüğüm illerin sayısı 80’e yükselirken  #ömürakkorseyahatnamesi kalan 1 il’le tamamlanmak üzere.
 
Seyahat ettiğim 29 şehirle Türkiye içinde en çok gezdiğim yıl olarak bu seneyi hep hatırlayacağım. 127 destinasyon uçup, 160 bin 150 kilometre yol alıp, üzerine arabayla da yaptığım mesafeleri de ekleyince yaklaşık 215 bin kilometre ile kendi rekorumu kırdım. Ve bu da en çok yediğim yemeklere yansıdı. 
 
Çok da uzatmadan gelelim bu yıl yediğim en iyi yemeklere, sizler için hazırladığım listeyi Anadolu ve dünya olmak iki başlığa ayırdım… Ayrıca listelerin alfabetik sıra ile yazıldığını da belirteyim.
 
Yılın en iyi yemekleri “Anadolu”   
 
Ağaçaltı Lokantası / Kayseri, Küçük Sanayi 
Sadece ekmek arası kavurması ve tahinli kadayıfı var. Lakin o kadayıf için bile Kayseri’ye seyahat edilir. 1 porsiyon cevizli güzel kızarmış kadayıfın üzerine mutlaka 1 çay bardağı kadar Tarsus tahini dökerek servis ediliyor. Son yıllarda yediğim en iyi tatlı. Tatlı için rezervasyon gerektiğini belirtmek isterim.
 
Ayvalık Ayna Lokantası / Balıkesir, Ayvalık 
Burası gerçekten farklı bir yer. Çok naif, lezzetli ve güzel... Hem ambiyans hem yemekler harika, yolunuz buralara düşerse mutlaka uğrayın derim. Bir de gittiğinizde favayı mutlaka deneyin. 
 
Beğendik Abi / İzmir, Urla  
Her şey ev yapımı, her şey en iyi zeytinyağından, her şey çok lezzetli, kesinlikle unutulmaz bir sofraydı. Çok bilinen ama benim bu yıl gidebildiğim güzel bir lokantaydı. 
 
Birlik Mantı / Ankara 
Hep bilirdim ama gitmek bu yıla kısmetmiş. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Culinary Diploacy” kapsamında Türkiye’yi ziyarete gelen Şef Marc Murpy’le beraber gittik. Türkiye’de yediği en iyi yemek olduğunu söyledi. Umarım açıklama yeterli olmuştur.
 
Bordo Mavi Balık / Trabzon 
Gerçekten çok lezzetli bir balıkçı. Tereyağında domatesli sarımsaklı barbunu, yanındaki kum patatesini ve minciyi unutamam. Bu yıl gittiğim en iyi balıkçı diyebilirim.
 
Dıngıllıgül Lokantası / Iğdır, Karakoyunlu 
Bakkal’dan sadece pirinç ve şeker alıyor Lale hanım. Sebzeler bahçeden, kuru fasulye, nohut bahçeden, buğday, bulgur, un kendi değirmeninden ve eti kocası kesiyor. Tereyağı, yoğurt, ayran zaten onun işi… İşte böyle uzayıp gidiyor, Türkiye’de benzeri olmayabilir diye düşünüyorum. En azından ben rastlamadım. 17 yıldır bir kadının doğuda lokanta sahibi olması da bence takdiri fazlasıyla hak ediyor. 
 
Ergül Hanımın Mutfağı / Ağrı, Doğubayazıt 
Bölgenin yöresel yemekler konusunda en iyisi. Abdigör köftesi için gittiğim lokantada taşta dövülen eti görünce “emek olmadan iyi yemek olmuyor gerçekten” diye düşünmeden edemiyor insan. 
 
Hasan Şendağlı Fırını / Konya 
Dünya’da yediğim en iyi hamur işi! Defalarca gittim ama o yağ somununun lezzeti bir başka. Hatta bir keresinde aynı hafta Napoli’de dünyanın en iyi pizzacısında yiyip bir kaç gün sonra da Konya’da buraya gelmiştim. Kesinlikle kıyaslanamaz!
 
İranlılar Lokantası / Iğdır 
Sabah kahvaltısında yediğim bozbaş (piti) gerçekten süperdi. Eti çok lezzetli ve süper pişmişti. Emaye bardaklarda pişen et ve nohut bir tokmakla dövülüp helme helme hale geliyor daha sonra da lavaşın arasına konup afiyetle yeniyor. Bu arada İran’dan göç eden aile 65 yıldır ve 3 kuşaktır bu lokantayı işletiyor.
 
Kebapçı Ufuk / Adana 
Adana’da kebap her zaman ve her yerde iyidir lakin burada biraz daha iyi. Her yıl değişen Adana’nın en iyi kebapçıları listemde bu yıl Ufuk en başta. 
 
Köfteci Şaşakaldım / Bursa, Vişne caddesi 
Yılın son günlerinde arkadaş tavsiyesi ile gittim. İyi ki de gittim. 17 yıldır seyyar bir köfteci ama ne köfteci. Ekmek kızarmış üzerine yek para bir köfte, üzerine domates sos onun üzerine halis muhlis Bursa tereyağı… Burayı mutlaka bulun derim!
 
Lale lokantası / Rize, Çayeli
Herkes tok olduğu için “ben yemeyeceğim” dedi, ben yine de iki porsiyon kavurmayı paket edip Güneysu’da kaldığımız yayla evine getirdim. İyi ki de getirmişim! 5 kişi 4 ekmek ile o kavurmayı nasıl yedik anlatamam. Bu yıl 3 kez gittim ve biri sadece orada yemek yemek içindi.
 
Piyazcı Ahmet / Antalya 
3 porsiyon o tahinli piyaza az bile gelir. Benim gibi tahin sevenler için rüya gibi bir dükkân. Şişköfte ve kabak tatlısı da bence ekstraları. Yolunuz Antalya’ya düşerse  mutlaka uğrayın. 
 
Plato’da Mola / Rize, Ayder Yaylası 
Aslında bir lokanta değil bir yayla pansiyonu, lakin yöreye ait yemekleri inanılmaz. Bu yıl yediğim en iyi yemek diyebilirim. Kaymaklı patates, su böreği, muhlama ve ekşi mayadan ekmekleri inanılmazdı. İnsan masaya oturduğunda sonsuza kadar yemek yemek istiyor. 
 
Sofi döner / Ağrı 
40 yıla yakın açık bir dükkân, kilolarca döner… Et çok lezzetli ve bu da ustalıkla birleşince ortaya güzel bir döner çıkıyor. Tandır ekmeği ve ekşi yoğurttan ayranı da unutulmaz lezzette. Yolunuz düşer mi bilmem ama doğuda her şey çok lezzetli mutlaka gidin derim.
 
 
Her zaman en iyiler 
 
Yılda en az 3 - 4 kez mutlaka gittiğim ve her zaman en iyi olanları da sizler için bir liste halinde toparlamak istedim. 
 
Mikado Pide / Aydın Bozdoğan 
Refik Usta / Bursa Karacabey 
Gökhan Aperatif / Bursa 
Küşleme / Gaziantep 
Pasto / Bursa 
Alamacı Pazarı Güllüoğlu / Gaziantep 
Katipler Konağı / Çorum 
Akdeniz Hatay Sofrası / İstanbul 
 
Yılın en iyi yemekleri “Dünya”
 
Da Cimino / Almanya, Frankfurt 
Frankfurt için süper bir adres. Fuarlar için yolu düşenler mutlaka uğrasın derim. Menü biraz kalabalık olsa da bu yıl 4 kez yemek yedim ve hepsi de gerçekten çok güzeldi. Fiyat kalite endeksi çok yüksek bir Avrupa lokantası…
 
Gilli Cafe / İtalya, Floransa 
İtalya’nın en eski pastanelerinden biri. (1733) Özellikle ricotto, limon ve bademli tart tam benlik, tiramisu ise uzun zamandır pek tercih etmediğim bir tatlıydı. Ama burada gerçekten inanılmazdı. Şehir merkezinde ve oldukça turistlik olan pastane gerçekten çok iyi…
 
Garavolli Restoran / Kıbrıs
Bir aile işletmesi, enfes Kıbrıs mezeleri ve yemekleri gerçekten harika. Bir de odun fırınında etleri ve ekmekleri... Geleneksel Kıbrıs mutfağı için en doğru adreslerden biri. Tavşandan, salyangoza, ekşi maya bullalardan taze hellime ne isterseniz fazlası var. 
 
Kahina / Cezayir, Cezayir 
Cezayir bu yıl gördüğüm en güzel ülkelerden biriydi. Zeytinyağları haricinde yemeklerini pek sevdiğimi söyleyebilirim. Özellikle bu balıkçı sadece Cezayirlilerin geldiği turistlerin ise pek bilmediği bir lokanta. Rezervasyon kabul etmiyor ve her zaman dolu. Sıra beklemeyi göze alın ve o esnada çıkan tabaklara bakın, sonra da siparişlerinizi sıralayın. 
 
La Villa D’Este / Fransa, Nice 
Son yıllarda ilham aldığım tek lokanta! Fransa’da bir İtalyan lokantası…
 
Luoghi Di Pitti  / İtalya, Altamura 
Ekşi mayanın peşinde gittiğimiz İtalya’nın en önemli ekmek şehirlerinden biri olan Altamura’da 50 dönüm arazi üzerinde 10 odalı bir otel olan Luoghi di Pitti otelinde kaldık. Ve otelde ne yediysek çok çok ama çok lezzetliydi. 
 
 
 
L’waazar / Katar, Doha 
Katar’ın en iyi balık dükkânı olması haricinde dünya standartlarında bir yer. Katar’a gitmek için bence lokantalar çok iyi bir sebep lakin sadece burası için bile uğranabilir. 
 
White Rapid / Rusya, Moscova 
Bu yıl yemek yediğim en havalı dükkân, dünyanın 72. numarası. Klasik Astrakhan havyarı ile başlayıp, kabak çorbası, füme ördek salatası ile devam eden yemekleri, tatlıları ve servisi en çok da ambiyansı ile büyüleyen çok çok güzel bir mekân. 
 
Cafe Puskin / Rusya, Moscova 
Bu yıl yurt dışında yemek yediğim en ambiyanslı dükkândı. Mutlaka ama mutlaka görmenizi isterim. Bir de akşam çok karanlık bence öğle yemeği için tercih edin derim. 
 
  • Liste ile alakalı detaylı bilgilere instagram/omurakkor hesabımdan ulaşabilirsiniz. 
  • Bu yıl listede çok büyük etkisi olan Abdi İbrahim “Solunum” ekibine çok teşekkür ederim.  
 
 

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.