Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - mekanlar

Sanat ve yemeğin heyecan verici buluşması; Kırmızı Ardıç Kuşu

2005 yılında Sayra ve Levent Muran çifti tarafından açılan Kırmızı Ardıç Kuşu, dünya mutfağı menüsü ile yoluna başlayan restoranlardan. Daha sonra yerel malzeme skalası ile pizza yapma konseptine dönen mekan 2 senedir bu işi Çeşme’de en başarılı yapan yerler arasında.

Kırmızı Ardıç Kuşu’nun isim hikâyesi, konsepti kadar özgün. Restoranın şefi Dila Karpat anlatıyor bize bu ismin hikâyesini: “Çeşme, ardıç ağaçlarının yoğunluğu ile tanınır. Bu ağaç, ardıç kuşlarının yardımıyla çoğalır. Ardıç kuşlarının sindirim sisteminden geçen tohumlar ise toprakta can bulur.”

Zengin menü ve heyecan verici bir sanat dünyası

2005’ten beri açık sanat galerisi ve zengin pizza menüsüyle yemek ve sanatın birleşme noktası olarak varlık gösteren Kırmızı Ardıç Kuşu, deneysel bir ruh taşıyor ve sanat ile olan bağını koparmadan mutfağında yaratıcı bir biçimde yoluna devam ediyor. Mekânı bize anlatan Karpat; “Restorandan içeri girdiğiniz anda hikâye başlıyor. Önce sanat eserleri ile karşılaşıyor, Sayra Muran başta olmak üzere bir çok yaratıcı ruhun dünyası ile heyecan buluyorsunuz. Daha sonra asırlık sakız ağacımızın bulunduğu bahçemize doğru devam ediyorsunuz. Mutfağımız açık, isterseniz kafanızı uzatıp genç ekibe selam verebilirsiniz” diyerek özetliyor Kırmızı Ardıç Kuşu’nun sürprizlerini.




“Pizzanın yaramaz fast food algısını yıkıyoruz”

“Eski bir restoran olmamız sonucunda belli bir müşteri kitlemiz zaten var fakat genellikle araştırıp bizi bulan insanlarla karşılaşıyoruz. Pizzanın yaramaz fastfood algısını bir kenara bırakıp yarattığımız tatlar için gelen ve birbirlerine öneren misafirlerimiz var.” Dila Karpat, bu sözlerle Kırmızı Ardıç Kuşu’nun fast food algısına olan ön yargıyı yıkmada önemli bir rol oynadığını dile getiriyor. İstanbul’da eğitimini almanın ardından Alaçatı’ya yerleşmeye karar veren Karpat; “Köyde kurulan pazarları gezmekle başladı herşey, damak tadı ve yaratıcılığı yüksek insanlarla tanışmamla devam etti. Kışları tek sosyal hayatımız; yaptığımız yemekleri birbirimize anlatarak bol bol yemek kitapları okuyarak geçirmekti. Alaçatı’da sanat yöneticiliğini yaptığım Kırmızı Ardıç Kuşu’nun bir de restoran kısmı olması tam olarak şuan aşık olduğum mesleğimi bulmama yardımcı oldu, yan komşumuzun 12 yemek kitabı olan Gökcen Adar olması hergün yeni bir tarifle güne başlamayı getirdi arkasından…29 yaşında köyün en eski ve oturaklı restoranın mutfağının başında olmayı ise bana güvenen insanlara ve çok çalışmaya borçluyum” sözleriyle anlatıyor Alaçatı hikayesini.



Son olarak hem kendisinin hem de Kırmızı Ardıç Kuşu’nun öngörülen projelerini sorduğumuzda ise şöyle yanıtlıyor Karpat: “ Hayallerimizi genellikle gerçekleştiriyoruz, ailemizi genişletme olasılığımız da var. Akdeniz ve Ege mutfağından kopmayı pek planlamıyorum. Bu kış İspanya’da olacağım ama yaz için sürprizlerim var.”

 

 Çeşme / IZMIR

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.