Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - röportaj / Konuk: Nicole Restaurant Baş Şefi Aylin Yazıcıoğlu / Eklenme Tarihi: 13.03.2016

Türkiye gastronomisi daha da büyüyecek

İstanbul gastronomi sahnesinde 3. yılını doldurmuş olan Nicole, Paris'te eğitim görmüş ve Michelin yıldızlı restoranlarda çalışmış başarılı şef Aylin Yazıcıoğlu’nun önderliğinde yolculuğuna devam ediyor. İstanbul’da Fransız tekniği ile lokal ürünleri birleştiren ender restoranlardan biri olan Nicole’ün başarı öyküsünü Aylin Yazıcıoğlu’ndan dinledik.

Tomtom Suites'in İtalyan Konsolosluğu bahçesi ve ardında Adalar'a kadar uzanan eski İstanbul manzarasına sahip terasında yer alan restoran, adını Fransisken rahibelerinin hastalara şifa dağıttığı  tarihi binanın yöneticisi Agnès Marthe Nicole'den alıyor. Fransız teknikleri ile yerel malzemelerin keyifli bir eşleşmesinden oluşan mevsimsel menüleri, Türk şaraplara ağırlık veren kavı ve deneyimli servis ekibi ile Nicole, rafine damaklara hitap eden butik bir restoran.

Galatasaray Lisesi?nden mezun olan Aylin Yazıcıoğlu, önce Boğaziçi ve sonra Cambridge Üniversitesi?nde sosyoloji öğrenimi görüyor. İlk defa 1993 yılında yurt dışına çıkan Yazıcıoğlu, 2005 yılına kadar akademik çalışmalarına devam etmiş. ?Mutfak hep benimleydi ve ben de kalbimin sesini dinledim? diyen Yazıcıoğlu, bu amaçla soluğu Fransa?da alıyor. Paris?te Ecole Cordon Bleu?de eğitim alarak, Michelin yıldızlı önemli restoranlarda ve pastanelerde çalışarak deneyimler kazanıyor.



Menüde neler var?
Nicole?de 2 farklı tadım menüsü ile karşılaşıyorsunuz. Uzun tadım menüsünde; ilk olarak 5 tane minik giriş tadımları olan amuse bouche?lar servis ediliyor. Ardından birer adet sıcak ve soğuk giriş yemeği tadılıyor. 2 ana yemek tabağına geçilmeden minik bir ara servisleri daha var. Ve kapanış 3 özel tatlı ile yapılıyor. Kahvenin yanında da özel ev yapımı çikolatalar ikram ediliyor. Mutfağında narenciyeleri çok kullandığını dile getiren Yazıcıoğlu, en farklılarını bulmaya çalıştıkları narenciyelerin çok güzel bir tatlandırıcı olduklarını düşünüyor. Mutlaka haftada en 2 kez yerel pazarları dolaşan Yazıcıoğlu, ürünleri bizzat kendi görerek, koklayarak ve hissederek küçük üreticilerden temin ediyor. Etler ve balıklar ise Beyoğlu?ndaki balık pazarından tedarik ediliyor.



Fransız mutfağında ?sos?
Fransız mutfağında ve gastronomide sosun çok önemli olduğunu belirten Yazıcıoğlu, ?Klasik Fransız mutfağında sadece sos yapan kişiler vardır. Hakkıyla yapılan, 2-3 günde hazırlanan, 30-40 litreden elinizde sadece 1 litre kalan sosları düşününce durumun önemi ortaya çıkıyor. Aslında her şeye tadını veren sostur. Biz soslarımıza hep sıfırdan başlarız. Mutfakta soslar sürekli kaynar. Her yemeğin kendine yakışan bir sosu vardır. Zaten her mutfak öğrencisinin ilk öğrendiği şey de sos yapımıdır. Bizim kuralları bozduğumuz şeyler de olur. Mesela balık bu menüde kırmızı şarap sosuyla servis ediliyor. Yakıştırabiliyorsanız kuralı da bozarsınız? diyor.



?Türkiye gastronomisi daha da büyüyecek?
Türkiye gastronomisini çok dinamik bulan Yazıcıoğlu, Türkiye?de gastronominin daha da büyüyeceği fikrinde. Yabancı ünlü şeflerin ve yatırımcıların gözünün burada olduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, iyi yemeğe olan ilginin de artacağı görüşünü paylaşıyor.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.