Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - röportaj / Konuk: Merhaba Pastanesi Onursal şef Niyazi Çapraz / Eklenme Tarihi: 16.05.2016

Merhaba Gıda “Pasta Sanat Akademi” yle pastacılığı eğitimle harmanlıyor

1930 yılında lezzet serüvenine lokum ve şeker üretimiyle başlayan Merhaba Gıda; 80 yılı aşkın sektör birikimi ve yüzleri gülümseten tatlara odaklanma heyecanı ile yolculuğuna emin adımlarla devam ediyor. Merhaba Gıda,Dördüncü kuşak Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Sekizkardeş tarafından 1500 metrekarelik yeni ve modern üretim tesisi ile bilgi birikimini birleştirerek sektöre 13 şubeyle hizmet veriyor.

Merhaba Gıda, 13 şubeyle pastacılık hizmeti verirken, Pasta Sanatı Pastaneleri'yle birlikte bulundukları sektörü, eğitim yuvasına dönüştürmek için çalışmalara başlamanın ardından 2015 senesinde bu projelerini "Pasta Sanatı Akademi" ismiyle somuta çevirmeyi başarıyorlar.
Pasta Sanatı Akademi Eğitmen kadrosu toplam 7 kişiden oluşuyorken, Merhaba Gıda ve Pasta Sanatı Pastaneleri olmak üzere toplamda 110 çalışanı ve 13 şubesi yer almaktadır.

"Pastacılık eğitimini inovatif tekniklerle adaylara kazandırıyoruz"
Amacı, sektöre nitelikli pasta şefleri yetiştirmek olan Pasta Sanat Akademi, eğitimleri çerçevesinde çeşitli workshoplara ve uzun dönem pastacılık eğitim programlarına da yer veriyor.
Sekizkardeş; "MEB onaylı sertifika da vererek sektöre pastacı yetiştirmenin yanında yeni meslek öğrenmek isteyen yetenekli kişileri de akademimizde yetiştirmek istiyoruz" diyor.
Pasta Sanat Akademisi, Merhaba Gıda?nın ilkelerini prensip edinerek pastacılığı mesleğe dönüştürmek isteyenler ve kendi işletmelerini profesyonel bir şef bilinci ile yönetmek isteyenler için uluslararası pastacılık eğitimini inovatif teknikler ile adaylara kazandırma ilkesi taşıyor.
Bu ilkesini yerine getirebilmek için  bünyesinde pastacılığın en önemli isimlerine yer veriyor.



Akademi'nin onursal şefi Niyazi Çapraz
Sektörün çok değerli, duayen Şefi Niyazi Çapraz , Pasta Sanatı Akademi'de bilgi ve birikimlerini paylaşıyor.
Anne ve baba tarafı da pastacı olan Şef Niyazi Çapraz, 62 yıldır büyük bir özveri ile pasta şefliğini layıkıyla sürdürüyor. Pastacılık alanına sağladığı katkılarla "pastacılığın duayeni"  olarak bilinen Niyazi Çapraz, Pasta Sanat Akademi öğrencilerin önemli eğitimler veriyor.
Pasta Sanatı Akademi'nin kurulma sebebini ve Niyazi Çapraz'ın Pasta Sanat Akademi'ye bakış açısını merak ettiğimizde Çapraz'dan şu yanıtı alıyoruz:
"Bundan 20 yıl önce Yaşar Bey ile bir konuşmamda, Yaşar Bey bana neden bizim de bir pastacılık okulumuz olmadığını sormuştu. Aynı şekilde yurtdışındaki yabancı ustalar ile konuşurken bizde kaç tane pastacılık okulu olduğunu sorduklarında, bizde hiç olmadı diyememiş ve çok üzülmüştüm.
 Yaşar bey bu eksikliği gidermemiz adına bir pastacılık okulu kurmaya karar verdiğinde bunun çok külfetli ve zor olduğunu düşünmüştüm hatta bunu dile getirdim. Bugün, Pasta Sanatı Akademi'nin temelleri geç de olsa atılmış. Ben Pasta Sanatı Akademi'nin gelecek nesillere bir katkı olması dileklerini sunuyorum ve buna yürekten inanıyorum. Aynı zamanda bir Türk pasta şefi olarak kendilerine minnet ve şükranlarımı sunuyor ve Türk pasta sektörü için hayırlara vesile olmasını diliyorum"

Niyazi Çapraz, genç aşçılara ve pasta şefi adaylarına verebileceği tavsiyeleri arasında dil bilmenin önemini sürekli vurguluyor. İngilizce ve Almanca bilen, uzun yıllar yurtdışında yaşayan Çapraz bu düşüncesini; "Genç aşçılarımızın her şeyden önce tembel olmamaları, kendilerini geliştirmeleri, yaratıcı ve mesleğini seven bireyler olmaları gerekiyor. Lisan öğrenmesi, iyi bir mevkide olduğunda, öğrenmenin, bilginin sonsuz olduğunu ve kendisini devamlı geliştirmek, ekibinin saygınlığını kazanmak, yaratıcı olmak, yeri geldiği zaman ben değil, biz yaptık diyebilmek bir şefin başarılı olması için şarttır" diyerek dile getiriyor.  Pasta Sanat Akademisi'nin Onursal şefi Niyazi Çapraz iken, Koordinatör Şefliğini TAFED / Türkiye Aşçılar Federasyonu üyesi olarak Yurt dışında Aşçılık ve Pastacılık Yarışmalarında ülkemizi temsil eden, yurt içinde de jürilik görevini üstlenen Şef Elif Çıtak yapıyor. Pasta Sanat Akademisi'nin önümüzdeki dönem planlarını sorduğumuzda; Bu yıl takım kaptanlığını üstlenerek İka Olimpiyatlarına katıldıklarını öğreniyoruz.


Merhaba Gıda, Akademi'ye harcadığı yoğun vaktin haricinde yeni projeler üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor. Bu projeler ile ilgili Yaşar Sekizkardeş'ten tüyolar vermesini rica ediyor ve gelecekteki projeleri üzerine şu yanıtı alıyoruz:  "Merhaba Gıda olarak 2016 ve 2017 yılında yeni tesisimizde akademiyi güçlü bir şekilde konumlandırılan kendi alanında söz sahibi bir eğitim kurumu olması, yurtdışında bu alanda söz sahibi olan eğitim kurumlarıyla akreditasyon anlaşmalar yaparak sektörün gelişmesine bizimde bir katkımız olmasını temenni ediyoruz. Butik pastacılık alanında mevcut şubelerimize ek olarak yeni şubeler açmayı planlıyoruz."


Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.