Food in Life - Yiyecek, İçecek, Mekan ve Gastronomi Kültürü Portalı -
foodinlife.com.tr - röportaj / Konuk: Quim Marquez / Eklenme Tarihi: 01.08.2016

Dünyaca ünlü pazarın meşhur tapasçısı Quim Marquez

Barselona’nın ve dünyanın en önemli caddelerinden Les Ramblas, önemli bir taze ürün pazarına da sahip; Mercat de la Boqueria. Bu rengârenk pazara girdiğinizde 6 bar taburesi ve 3 metrekarelik bir alanda bulunan o lezzetli tapasların çıktığı yeri görüyorsunuz. Biz de Barselona’da yerinde ziyaret ettiğimiz El Quim de La Boqueria’yı sahibi Quim Marquez’le konuştuk.

El Quim de La Boqueria?da Barselona?nın en güzel tapasları Quim Marquez?in sihirli ellerinden çıkıyor. Gastronomi dünyasında geçirdiği 29 sene onun için büyük bir anlam ifade ediyor. Marquez mekânı ilk devralaldığında sadece kahve, unlu mamul ve sandviç servisi yapan bir barmış. Marquez, El Quim de La Boqueria?ya dönüşme hikâyesini şöyle anlatıyor: ?Bu pazara ilk girdiğimde ve burayı ilk gördüğümde ne olursa olsun burada kalmam gerektiğini hissettim. Benim için yaptığım yemek ve çıkardığım ürünle insanları mutlu edebilmek çok önemliydi. Benim için kolay yıllar olmadı, gerçekten çok zor anlar da yaşadım ama bana göre sabır, azim ve çaba zamanla meyvesini veriyor. Şu an El Quim de La Boqueria?da sunmak istediğim konsepti, taze ürünleri ve kabul edilebilir fiyatları bir araya getirebildiysem bunun sebebi yılların çabasıdır. Tabii yaptığın işi sevmek de bu işin en önemli faktörüdür.?
Yerinde ziyaret ettiğimiz ve tapas?larıyla meşhur olan El Quim de La Boquria?nın lezzetleri hakkında bilgi almak istiyoruz. Marquez?den kendi tapaslarını bize anlatmasını rica ettiğimizde şu ifadeyi kullanıyor: ?Benim tapaslarım hakkında tek bir şey söyleyebilirim. Kaliteli ürün ve sevginin birleşimi. Kullandığım her ürün ve materyali eşit derecede seviyorum. Özellikle yumurtanın kullanıldığı tapas çeşitlerini hazırlamayı çok seviyorum.?



Tapas insanları bir araya getiriyor
Barselona?nın en önemli tapasçılarından biri olan El Quim de La Boqueria?nın sahibi Marquez?e İspanya gastronomisinin en önemli ürünlerinden biri olan tapasın onun için ne ifade ettiğini sorduğumuzda Marquez bu soruyu büyük bir coşkuyla yanıtlıyor: ?Tapası gerçekten çok seviyorum. Bence insanların farklı variyasyonlarda farklı ürünleri hep birlikte yiyebilmesi ve bu yemeklerin onu bir araya getirmesi fikri çok güzel. Çin?de nasıl ?dim sum? varsa İspanya?da da tapas var.? İyi bir tapasın sırrını merak ettiğimizde ise en önemli faktörün kullanılan ürünün kalitesi olduğunu dile getiriyor.
Marquez, gastronomiye büyük anlam yüklüyor. Gastronomi onun için her ülkenin gerçek kültürünü ifade ediyor. Sık sık seyahat ettiğini de bizimle paylaşan Marquez, her ülkenin yerel ürünlerini tadarak coğrafyaları, tarihleri ve kültürleri hakkında fikir sahibi olabildiğini anlatıyor. Gastronomi felsefesini öğrenmek istediğimizde ise şöyle yanıtlıyor: ?Benim gastronomi felsefem yerel ve doğal  ürünleri korumak ama başka ülkelerin gastronomilerine de açık olmak üzerine kurulu.?



?İspanya gastronomisi hak ettiği yere geldi?
Dünya?nın önde gelen gastronomi destinasyonlarına baktığımız zaman İspanya?yı iyi yerlerde görüyoruz. İspanya?dan çıkan şef ve restoranlar, dünyanın en çok ilgi gören yer ve kişileri arasında yer alıyor. Marquez?e İspanya gastronomisinin dünya gastronomileri arasındaki yerini sorduğumuzda; ?Bana göre ürünlerimiz ve yemeklerimiz sonunda hak ettikleri yerdeler. Coğrafyamızın ve çiftçilerimizin de iş birliğiyle gerçekten çok kaliteli ürünlerimiz var ve daha da önemlisi bu ürünleri işleyen dünyada eşi benzeri bulunmayan profesyonel şeflerimiz. Gastronomimizin gelmiş olduğu nokta bir tesadüf değil, olmamız gereken yerdeyiz? diyor.



En taze ve en doğal ürünler
Dünya?nın en önemli gastronomi destinasyonlarından İspanya?da bulunan Marquez?e bu bağlamda gastronomik yenilikleri ve trendleri takip edip etmediğini sorduğumuzda bize trendleri çok takip etmediğini ama taze ürün konusunda da çok hassas olduğunu anlatıyor. Taze ve en kaliteli organik ürünleri bulmayı hedef haline getirdiğini vurguluyor ve ekliyor: ?Gastronomi trendlerini takip etmek önemli ama ben bundan ziyade herkesin en taze, en doğal ve en iyi yerlerde yetişen organik ürünleri kullanmaya özen göstermesini daha önemli buluyorum. Ben de her zaman katkı maddesiz ürünler sunabilmek için uğraşıyorum ve bu çabam her zaman devam edecek.?
Gastronomide yerelliğe ilgi, son zamanlarda artış gösteriyor. Marquez?e, yerele olan bakış açısını; ?Dünyada yerelliğe karşı genel olarak bir ilgi söz konusu. Bunu özellikle benim tapas bar?ımın bulunduğu la Boqueria için de söyleyebilirim. Yerel ürün özellikle İspanya?da her zaman ilgi görür ama benim içimdeki kaşifi tatmin etmem için yeni şeyler görüp deneyimlemem gerekiyor. Merak duyuyorum ve bu merakım beni yeni kültürler ve teknolojiler tanımaya itiyor? olarak ifade ediyor.

Farklı kültürlerin ürünleri gastronomiye adapte ediliyor
Marquez, yeni kültürlere ve kültür tanımaya çok ilgisi olduğunu ifade etmişti. Biz de ona bu seyahatleri sonucunda yeni ürünlere yaklaşımıyla ilgili fikir almak istediğimizde seyahatlerinin yalnızca yeni tatlar ve kültürler deneyimlemekle sınırlı kalmadığını aynı zamanda bu yeni ürünlerden beğendiklerini gastronomisine de adapte ettiğini öğreniyoruz.
Marquez, sadece yeni ürünler ve gastronomiler tanımak için değil, aynı zamanda yeni proje girişimleri kapsamında da sık sık seyahat ediyor. Son olarak bir tapas bar?ın danışmanlığını yapmak amacıyla Hong Kong?da bulunsa da yabancı bir proje veya yatırım planı olmadığını şu sözlerle belirtiyor: ?Yurtdışına iş seyahati, danışmanlık , gastronomi tanımak için seyahat etmek keyifli. Ama şimdi Barselona?ya dönmenin ve oradaki işleri düzenlemenin vakti. İleride ne olacağını ise zaman gösterecek.?



?Türkiye?nin yerel ürünleri İspanya?nınkine çok benziyor?
Marquez son olarak Türkiye?nin bir gastronomi destinasyonu olma potansiyeli taşıyıp taşımadığı sorusuna Türkiye?yi çok bilmediğini fakat araştırdığı kadarıyla gastronomik anlamda kaliteli ürünlere sahip olduğunu bildiğini söylüyor. Marquez;  ?Türkiye coğrafyasında bulunan sebzeler, etler, balıklar, zeytinyağı ve baharatlar bizim gastronomimize çok benziyor. Her iki ülke de Akdeniz ülkesi. Bana sorarsanız, İstanbul zaten bir gastronomi destinasyonu olmuştur?  diyerek sözlerini tamamlıyor.

Yorum Ekleyin :

İçeriklere yorum ekleyebilmek için lütfen kullanıcı girişi yapın.